fotografija    teorija    shop    o meni    kontakt   ︎   ENG | DE | SLO

Nezgrajena serija

 2020


digitalni tisk, velikost po meri


/ V Nezgrajeni seriji v izhodišče zanimanja postavljam nekatera dela znanih slovenskih arhitektov iz preteklosti kot tudi sodobnih arhitekturnih birojev. Izbor objektov ni naključen, pa tudi ne dokončen; vsebuje arhitekture, ki so me na takšen ali drugačen način uspele nagovoriti, da sem v njih prepoznala potencial za ponovni premislek skozi medij fotografije.

Izbrane arhitekturne objekte sem rekonstruirana na način, da sem jih razstavila, premislila in ponovno vzpostavila. Pri tem je nastalo nekaj novega, nov objekt, nov prostor, nova arhitektura; s fotografijo sem iz realnosti konstruirala novo realnost. Vendar je vse, kar je novo, v sebi obdržalo moment istega, torej realnost grajene arhitekture, ki se najlepše opazi prav skozi detajl, materialnost, način zlaganja ali logiko konstruiranja.

Nova podoba torej izhaja iz obstoječe na način, da vzpostavi distanco do prostora in časa, saj ni prikazana le na sodoben način, temveč v vsej razsežnosti besede sodobnost. Povezana je z mojo lastno izkušnjo in razumevanjem arhitekture, pri čemer sem se neprestano spraševala, kako arhitekturo prek dvodimenzionalne podobe doživljamo in kako nas ta lahko nagovori, da jo zares opazimo, gledamo in na koncu tudi – kar je najpomembnejše – vidimo.

POVPRAŠEVANJEPrelistaj katalog:


ana skobe, 2021 © All rights reserved.