fotografija    teorija    shop    o meni    kontakt   ︎   ENG | DE | SLO


(Re)konstruiranje arhitekture: Nezgrajena serija

2019/2020
Trenutno na ogled v Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki.

Razstava je odprta do 21. januarja 2021.
Lepo vabljeni!


/ V Nezgrajeni seriji v izhodišče zanimanja postavljam nekatera dela znanih slovenskih arhitektov iz preteklosti kot tudi sodobnih arhitekturnih birojev. Izbor objektov ni naključen, pa tudi ne dokončen; vsebuje arhitekture, ki so me na takšen ali drugačen način uspele nagovoriti, da sem v njih prepoznala potencial za ponovni premislek skozi medij fotografije.

Izbrane arhitekturne objekte sem rekonstruirana na način, da sem jih razstavila, premislila in ponovno vzpostavilaPri tem je nastalo nekaj novega, nov objekt, nov prostor, nova arhitektura; s fotografijo sem iz realnosti konstruirala novo realnost. Vendar je vse, kar je novo, v sebi obdržalo moment istega, torej realnost grajene arhitekture, ki se najlepše opazi prav skozi detajl, materialnost, način zlaganja ali logiko konstruiranja.

Nova podoba torej izhaja iz obstoječe na način, da vzpostavi distanco do prostora in časa, saj ni prikazana le na sodoben način, temveč v vsej razsežnosti besede sodobnost. Povezana je z mojo lastno izkušnjo in razumevanjem arhitekture, pri čemer sem se neprestano spraševala, kako arhitekturo prek dvodimenzionalne podobe doživljamo in kako nas ta lahko nagovori, da jo zares opazimo, gledamo in na koncu tudi – kar je najpomembnejše – vidimo.+++

katalog serije lahko najdete tukajana skobe, 2021 © All rights reserved.